1.12.2012

Joulukalenteri

Olen pitkään haaveillut blogijoulukalenterista. Tiedättehän, joka joulukuun päivä ensimmäisestä aattoon jokin käsityöaiheinen postaus. No, haaveeksi se jää tänäkin vuonna :D

Sen sijaan aloitan joulukuun postaamalla ainakin 24 kuvaa käsittävän tutu-projekti 2.0:n. Tutu ei ole valitettavasti vielä valmis, kun plate ja koristelut puuttuvat, mutta jatko-osa siis seuraa - kunhan saan kiireellisemmät projektit (eli joulunäytösasusteet) alta pois.

Mutta nyt...(rumpujen pärinää)... Tutu A:sta O:hon!

Vaihe 1: lue ohjekirjasta etukäteen, mistä pitää aloittaa ja mikä on aloituksen jälkeen seuraava askel ;)

Vaihe 2: jäljennä tutun housuosan kaava, leikkaa sen mukaan kankaasta (tässä paksua valkoista lycraa) oikean kokoiset osat, jäljennä niihin merkinnät kaavasta, ja sen jälkeen ompele etukeskisauma yhteen. Ompelukoneella, ei saumurilla. Näin saadaan saumanvarat siististi ja mahdollisimman litteästi asettumaan. Sauma ommellaan muuten nurjat puolet vastakkain, ettei saumanvarat hierrä tai muuten häiritse tanssijaa. Saumanvarat siksakataan litteiksi kiinni kappaleisiin, ja ne jäävät siististi tyllikerrosten alle joka tapauksessa.



Vaihe 3: leikkaa erikseen ns. baski (tässä valkoista joustosatiinia). Tähänkin on oma ohjeensa, eli mittaa tanssijan vyötärö ja lantio, ja niiden mittausten perusteella tee baskin kaava. Tämän vaiheen olin hoitanut jo aikaisemman tutun yhteydessä (kun mittasin itseni, heh). Kun baski on leikattu, siihen ommellaan hakasia varten läpät. Sen jälkeen mitataan, että housujen yläreuna ja baskin alareuna ovat samanpituiset.



Vaihe 4: Baski kiinnitetään housuihin. Sen jälkeen ommellaan housuosaan lahkeiden kuminauhakujat.




Vaihe 5: Housuosaan mitataan tyllisuikaleiden paikat. Neljä suikaletta per kerros alimpien neljän kerroksen osalta, viisi suikaletta kolmeen seuraavaan kerrokseen ja kuusi suikaletta ylimpään kerrokseen.

Vaihe 6: Leikataan tylli suikaleiksi ja niputetaan suikaleet omiin pinoihinsa. Ne myös kannattaa merkitä tarkasti. Mikä kerros ja kuinka leveä kerros on. Käytin tuumamitoitusta, kun ohjekirjassa tuumista puhutaan. Ylin kerros on tässä 13 tuumaa, alin 3 tuumaa.


Vaihe 7: Mitataan ja leikataan tyllistä "peppuröyhelöt" :) Tässä housukaavassa niitä on kolme molemmin puolin ennen kokonaista tyllikerrosta. Kun röyhelöt on leikattu, ne vekitetään. Tällä kertaa käytin ns. yksinkertaista vekitystä. Ompelin vekityksen kiinni, ennen kuin kiinnitin röyhelöt housuun pienellä siksak-ompeleella. Ja tässä tein pienen mokan, jonka korjasin myöhemmin. Peppuröyhelöt kannattaa ommella kaikki ulkoreuna ylöspäin.



Vaihe 8: Seuraavaksi vekitetään yksi tyllikerros kerrallaan. Tarvitaan paljon nuppineuloja. Ja jokainen kerros vekitetään sitten eri suuntaan, ensin oikealle, sitten vasemmalle jne. Vekit ommellaan ensin kiinni, ja sen jälkeen tyllipalat sovitetaan valmiiksi mitatuille alueille (ne voivat mennä reunoistaan noin tuuman tai kaksi päällekäin) ja ommellaan housuun kiinni. Tässäkin on oma systeeminsä niin, että joka toinen kerros ommellaan ulkoreuna ylöspäin ja joka toinen kerros ulkoreuna alaspäin. Jos käyttää ns. morsiustylliä (jota tarvitaan hurjasti enemmän kuin kovempaa yleistylliä), tylli pitää vekittää triplasti ja jokainen tyllikerros ommellaan ulkoreuna ylöspäin.



Vaihe 9: Kuudes tyllikerros on se, mihin vannekuja tehdään. Kujaa varten leikkasin tyllistä 3 tuumaa leveitä suikaleita yhtä monta kuin oli kuudennessa tyllikerroksessakin. Ompelin vannekujasuikaleet tyllikerrossuikaleiden keskelle ennen kuin vekitin ne.


Tämänkin kerroksen vekitin vielä yksinkertaisena. Olisin voinut jo tässä käyttää tuplavekitystä, mutta epähuomiossa en niin tehnyt. No, aina on siis varaa parantaa :)

Seuraavissa kuvissa näkyy vekitetyt suikaleet ennen silitystä ja silityksen jälkeen. Kyllä vain, jokainen suikale kannattaa silittää, jolloin tutusta tulee heti siistimpi.



Vaihe 10: Siirrytään kohti päällikerroksia. Tässä vaiheessa ompeluhommasta tulee melko mielenkiintoista toimintaa...



Vaihe 11: Kun ylin kerros on kiinnitetty hyvin lähelle baskin ja housuosan saumaa, housut käännetään nurja puoli päällepäin, ja takasauma ommellaan alhaalta alkaen yhteen noin puolivälin korkeudelle. Tämä vielä sujui ompelukoneella, vaikka aika taistelua se kyllä oli, kieltämättä. Tietysti tätä ennen on hyvä kiinnittää eteen alas tulevat pystysuorat tyllisuikaleet. Ne tein pehmeämmästä morsiustyllistä, jonka rypytin enkä vekittänyt. Yksi suikale tuli eteen sauman päälle, ja kaksi muuta sen viereen molemmin puolin. Kannattaa olla tarkkana, ettei ompele näitä lahjekuminauhakujan päälle.




Vaihe 12: Haarasauma. Erittäin mielenkiintoinen työvaihe ;) Siihen nimittäin sisältyy lahjekuminauhakujien viimeistely. Ne oli nimittäin jätetty haarasauman läheltä kiinnittämättä, ja kuminauhan pujotuskohta on ylempänä lantion takana. Joten ensin siis haarasauma. Oikeat puolet vastakkain. Saumanvarat kiinnitetään litteiksi auki siksakilla. Sitten venkslataan kuminauhakujan satiinivinonauhan päät nätisti päällekäin ja ommellaan reunoista kiinni, että valmis kuja muodostuu.
Tämän jälkeen voikin pujottaa kuminauhan kujiin. Ja pyyhkiä hikeä otsalta ;)

Vaihe 13: Vanteen pujottaminen kujaan. Tykkään itse käyttää rautakaupasta saatavaa muovista kulmalistaa vanteena. 1 cm x 1 cm -kokoinen kulmalista on juuri sopivaa tähän tarkoitukseen. Se pitää vain halkaista terävällä mattoveitsellä. Ja siinäkin tulee hiki. Kulmalistan päät kannattaa päällystää pyöreäksi esim. valkoisella sähköteipillä tai ihan maalarinteipillä. Vanne kannattaa leikata oikeaan pituuteen vasta pujottamisen jälkeen. Ja takahalkio kannattaa neulata nuppineuloilla kiinni sitä ennen. Vanne saa olla niin piukalla, että se nostaa tyllikerroksia ylöspäin. Sopiva vanteen pituus on sellainen, että sen päät menevät päällekäin n. 10 cm verran. Sitten vain päät limittäin ja sähköteipillä parista kohtaa yhteen. Pysyy nätisti.
Kuvissa tutu ennen vannetta ja vanteen lisäämisen jälkeen.




Vaihe 14: Tyllikerrosten "täggääminen" eli kiinnittäminen yhteen lankalenkeillä. Jotta ompelulangan kanssa ei tähän vaiheeseen menisi ikää ja terveyttä, olen käyttänyt puuvillavirkkauslankaa. En siis kalastajanlankaa vaan pehmeämpää. Ohjekirjan mukaan lenkit ommellaan säteittäin keskeltä reunoille päin niin, että ensimmäisessä lenkissä on kerrokset 2-4, toisessa kerrokset 4-6 ja viimeisessä kerrokset 6-8. Yksittäiset lenkit toimivat hyvin. Ja lenkin on oltava niin löysä, että sinne sisälle mahtuu kaksi sormea. Tämä täggääminen tehdään niin, että tutu on pöydällä nurinpäin. Ensimmäisten kerrosten täggäyksien väli on kolmisen tuumaa, ja siitä ne sitten kasvavat, kun ylemmäs tullaan. Viimeinen kerros tägätään tutun ollessa esim. mallinuken päällä. Täggäys tehdään diagonaalissa vannekerroksesta päällimmäiseen kerrokseen, ja lenkki voi olla väljempi kuin aikaisemmin. Mutta piston pitää päällikerroksessa olla tosi lyhyt, ettei se näy.
Tämä täggääminen on aikaavievää, mutta sillä tavalla saa siistin tutun.

Vaihe 15: Hakasten ompelu baskiin ja housun takahalkioon. Baskiin ompelin 4 hakasparia ja housuihin 6 hakasparia. Kannattaa valita niitä jämerämpiä hakasia.

Ja tällainen siitä nyt tuli:


Koristeet siis vielä puuttuvat. Samoin tutun päälle tuleva plate, eli koristeltu päällikerros. Teen ne sitten, kun on aikaa :)

13 kommenttia:

  1. Mahtavaa!!! Kiitos! Olisin muuten karauttanut metsään heti alussa, ja tehnyt saumurilla paksua saumaa housuosaan sisäpuolelle...tulevatko tyllikerrokset ilmavammin siis kun ne ommellaan vuorotellen reuna alas- ja ylöspäin? Ja siksi myös vekityskin vuoropäin? Ja työn huumassa olisi koko silityskin unohtunut, tuntuu että tyllin ja silitysraudan kohtaamisesta saattaa seurata jotain sulanutta ja käryävää :-) juu kannattaa aina tarkistaa se raudan lämpötilakiekko :-)
    Olit ilmeisesti ommellut koneella nämä kohdistusviivat?

    Tuossa vaiheessa kun alkaa olla epätoivoista tunkea tyllivuorta paininjalan alle, otan suosiolla neulan ja tikkauslangan ja ompelen käsin :-)

    Kärsisikö oikaista yhtään ja noita alimpia 2-4 kerroksia harsia kiinni pitkillä pistoilla, ilman että katkaisee lankaa välillä, vain tekee siihen solmun ettei lanka takerru mihinkään ja vedä ryttyyn..?

    Siis hikinauha päähän ja varasuklaata viereen ja töihin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :)

      Ohjekirjassa sanotaan, että kun vekittää vuoropäin, niin tutusta tulee tasainen, eikä se valmiina ole kumpaankaan suuntaan kallellaan :) Ja kun tyllikerrokset ompelee vuoroin ylöspäin ja vuoroin alaspäin, niin ne kerrokset, joissa tyllin "helma" on ylöspäin, tukevat niitä toisia kerroksia paremmin. Mutta ylin kerros ommellaan aina helma alaspäin. Näin baskin ja housuosan yhtymäkohdasta tulee siisti. (Ja siis baski voidaan ommella myös tyllikerrosten jälkeen, jolloin se pitää ehdottomasti harsia kiinni. Ekassa tutussa tein noin, ja tässä toisessa kiinnitin baskin ensin. Tykkäsin itse tästä jälkimmäisestä tavasta.)

      Koneella hurautin ne kerrosten merkkiviivat (vaakasuoraan) jäljennösten päälle. Ohjekirjan mukaan kaikki tyllikerrokset pitäisi saada mahtumaan 3-4 tuuman välille (korkeussuunnassa). Näin tutusta saa melko litteän näköisen. Ja ne pystysuorat merkkiviivat myös mittasin ensin, ja sen jälkeen ompelin koneella. Molemmissa lanka oli hieman eriväristä kuin housuosa, että erottuu.

      Silityksessä käytin apuna pientä käsipyyhettä :) Sen päältä kun tyllipalaset silitti, pystyi ihan huoletta käyttämään myös höyryä, eli puuvillan lämpötilaa käytin myös. Hienosti silisi tylli noin :)

      Mitä tuohon täggäämiseen tulee, niin kuulemma voi hyvin tehdä sädettäiset tägit samalla langalla. Eli keskeltä ulospäin katkaisematta lankaa, kunhan sen solmii vain. Mä tein niin, että neulassa oli pitkä langanpää, jonka pätkäisin aina sopivan mittaiseksi pujotettuani neulan edestakaisin kerrosten läpi, ja sitten vain sitaisin hevosenhäntäsolmulla molemmat langanpäät sopivalta etäisyydeltä (lenkkiin mahtui ne kaksi sormea), ja leikkasin päät lyhyiksi.

      Varasuklaa kuulostaa oikein hyvältä :)

      Poista
  2. Hei! Tässä selailin blogiasi ja upeita tekeleitäsi, kun törmäsin tähän tutu-postaukseen. Baletin harrastajana olen jo pitkään haaveillut oman tutun tekemisestä, ja tämä todella herätti mielenkiintoni.
    Hameen tekoa ajatellen minulta löytyisi kaikki tarvittavat työvälineet, ja myös roppakaupalla kärsivällisyyttä. Olen näppärä käsistäni, mutta vaatteita en ole ommellut kovin paljoa. Ajattelinkin kysäistä sinulta, luuletko tällaisen tutun tekemisen olevan teknisesti liian haastava homma, sanotaanko nyt että käsityöharrastelijalle? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tutun ompeluun ei tarvita perusompelutaitoja kummempia taitoja, mutta sitäkin enemmän kärsivällisyyttä näpertämiseen ;) Ja kun nyt olen yhteensä 8 tutua tehnyt, niin vähän vielä tästäkin oion, eli esim. lahkeiden kuminauhakujat teen nykyään ihan vain taittamalla lahkeeseen n. 1,7 cm:n käänteen, enkä ala säätää tuon vinonauhan kanssa. Vaikka ehkä pitäisi ;)
      Myös tylliä tarvitaan enemmän kuin ylläolevassa ohjeessa. Kun tyllin vekittää siististi tuplavekeillä, niin sitä menee 5-7 kaitaletta kerroksesta ja lantionympäryksestä riippuen. Ylimpään tyllikerrokseen olen kiinnittänyt 7 kaitaletta ihan suosiolla. Nehän menevät limittäin, eikä ollenkaan "puskusaumaan", jolloin tylliin ei jää aukkoja.

      Mutta sanoisin, että siitä vain tutua ompelemaan! :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! :) Tässä olen pikkuhiljaa alkanut valmistautua tutun tekoon ryhtymistä. Vielä sellainen pieni kysymys olisi, että kuinka pitkiä tyllisuikaleiden suunnilleen kannattaa olla? Leveydet olitkin maininnut, mutta pituus jäi vielä vähän mietityttämään. Ajattelin vielä varmistaa, etten ryhdy leikkaushommiin ennen kuin minulla on jotakin hajua suikaleiden pituuksista ;D

      Poista
    3. Suikaleet leikataan tyllistä ns. leveyssuuntaan, ja kun tylli usein myydään kaksinkerroin taiteltuna, koko leveys on n. 140-150 cm. Leikattuna siis suikaleen pituus (kaikki samanpituisia suunnilleen) on tuo 140-150 cm, mutta leveydet vaihtelevat kerroksittain, kuten olen tuolla aikaisemmin kertonutkin. Olinkohan tarpeeksi selkeä? :)

      Poista
  3. Niin joo! Nyt tajusinkin, ja voin olla varma että leikkaan suikaleet oikein. Kiitokset jälleen!

    VastaaPoista
  4. Hei!
    Ensinnäkin, kiitos näistä teksteistäsi. Minulla nousi mieleen pari kysymystä hameen ompeluun liittyen. Osaatko suuntaa antavasti sanoa, kuinka monta metriä tutu-hameisiisi menee tylliä per hame? Ja kerroit, että kerrosten leveydet vaihtelevat 3 tuumasta 13, onko sillä välillä muita leveyksiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus laskin, että kovaa tylliä menee 11-13 metriä, pehmeää (sinne peppuröyhelöihin) n. 30 cm. Pehmeä tylli on nimittäin "riittoisampaa", kun sitä on leveyssuunnassa enemmän kuin kovaa tylliä. Olen yhdestä tyllileveydestä (peppusuikaleen leveys n. 2,5 tuumaa) saanut 2 suikaletta.

      Alin kerros on leveydeltään tuo 3 tuumaa, ylin 13 tuumaa, ja ne seitsemän kerrosta siinä välillä kasvavat asteittain n. 1-1,5 tuuman välein. Tuumia käytän siis siksi, että alkuperäisessä ohjeessa (amerikkalainen) puhutaan tuumista.

      Poista
  5. Hei itelläki tuli pari kysymystä: mistä teet sen vanteen ? Ja pystyiskö tän tekee myös vähän vähemmillä kerroksillä ? Ite oon aloitan kohta omaa tutuani jonka pitäisi valmistua 2 viikon sisällä joten kauanko sinulla meni tämän tutun tekoon ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, jälleen yksi kommentti jäänyt kokonaan huomaamatta. Anteeksi.

      Vanne on ihan tavallista kulmalistaa rautakaupasta. Siis muovista. Halkaisen sen mattoveitsellä, eli saan yhdestä listasta (2,7 m) ainakin kolmeen tutu-hameeseen vanteen :)

      Nykyään teen yhden tutu-hameen noin 20-30 tunnissa. Tyllikerrosten leikkaaminen ja vekittäminen vievät ehkä eniten aikaa, kasaaminen on jo paljon nopeampaa.

      Poista
  6. Vaikka kommentoinkin 8 vuotta julkaisun jälkeen, niin muistatko minkä niminen kyseinen kirja oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Saga, kirja on nimeltään The Classical Tutu Book by Claudia Folts. Tuolla nimellä varmaan hakukoneella löydät firmankin, joka tuota vielä myy :)

      Poista